Kanapka z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego do wyboru z chudą wędliną lub serem, ale zawsze z warzywami, a do tego sałatki, surówki i mleko bez cukru. Takie m.in. produkty od 1 września br. mają oferować szkolne sklepiki. Zmiany dotyczą też stołówek. »
Na zajęciach wychowania fizycznego w klasach IV-VI szkoły podstawowej, w gimnazjum, zasadniczej szkole zawodowej, liceum ogólnokształcącym, technikum i szkole policealnej podział na grupy jest obowiązkowy. Dyrektor może go dokonać wg kryterium płci. »
Jeśli nauczyciel w czasie wakacji letnich lub zimowych nie korzysta z urlopu wypoczynkowego, ustalonego w planie urlopów lub uzgodnionego z dyrektorem, to powinien w tym czasie świadczyć pracę i otrzymać wynagrodzenie za nią, a nie za urlop. »
Wyznaczanie celów i zadań w ramach kontroli zarządczej w szkole służy skuteczniejszemu zarządzaniu placówką. Warto, aby dyrektor wyznaczył także mierniki ich realizacji, co pomaga sprawdzić, czy działania podejmowane przez szkołę przynoszą zamierzone efekty. »